Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΒΑΛΤΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ : Κίνητρα και ασυλία για φοροκαταδότες

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να ψηφιστεί ένα πλήρες νομικό πλαίσιο, το οποίο θα παρέχει τόσο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, όσο και πλήρη προστασία της θέσης εργασίας του πληροφοριοδότη. Όπως αναφέρουν τα 'ΝΕΑ ', πέραν των λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγορεύουν τη δημιουργία πλήρους νομοθετικού πλαισίου, οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν μνημονιακή δέσμευση, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) έχει βγάλει 'κόκκινες κάρτες ' διαπιστώνοντας ότι:

- Ο νόμος μέχρι σήμερα παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο σε κατηγορίες για ψευδή καταμήνυση ή συκοφαντική δυσφήμηση.

- Για να υπάρξει η όποια προστασία υπάρχει η προϋπόθεση μη εμπλοκής του πληροφοριοδότη στο αδίκημα.

- Η προστασία του προσώπου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα και μόνο εάν εκκρεμεί ποινική διαδικασία.

Όλα αυτά ως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να αλλάξουν. Όπως αναφέρουν τα 'ΝΕΑ ', προ δεκαημέρου ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλιάδης, βρέθηκε στο Λονδίνο όπου είχε επαφές με το ειδικό γραφείο της βρετανικής αστυνομίας το οποίο χειρίζεται το θέμα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να έρθει στην Αθήνα μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας για παροχή τεχνογνωσίας, ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου με στόχο να γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους.

Σε πρώτη φάση, το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες δεν φαίνεται να προκρίνεται. Θα δημιουργηθεί όμως, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας στη βάση του βρετανικού μοντέλου, με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο των φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φορολογικών αδικημάτων. Όποιος 'σφυρίζει ' υποθέσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται πλήρως.

1 σχόλιο:

  1. χρησιμοποιήστε κουκούλες και μετά από λίγο καιρό θα σας δείχνει το ίδιο το κράτος όποιος έχει δείξει κάποιον για φοροδιαφυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή