Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πώς θα αποζημιωθείτε από φυσικές καταστροφές

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Εδώ και αρκετά χρόνια η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική σε επίπεδο αστικής ευθύνης. Πλέον, η μεγάλη συχνότητα των έντονων καιρικών φαινομένων, που λαμβάνονται υπ' όψιν ως φυσικές καταστροφές, αναγκάζει όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους με περισσότερες καλύψεις. Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να αποζημιωθείτε σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αφού η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αρκετές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι καλύπτεστε ασφαλιστικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μόνο όταν έχετε την απαραίτητη κάλυψη για την υπηρεσία αυτή. Δηλαδή, αν στο συμβόλαιό σας δεν περιέχεται αυτή η παράμετρος, δεν μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής. Από εκεί και πέρα, οι καλύψεις που προσφέρει η κάθε ασφαλιστική, διαφοροποιούνται ανάλογα με την πολιτική της, όπως επίσης και το ποσοστό απαλλαγής που έχουμε συμφωνήσει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τι θεωρείται φυσική καταστροφή
Σε γενικές γραμμές, ως φυσικές καταστροφές λαμβάνονται οι καταιγίδες, οι θύελλες, οι πλημμύρες, η χαλαζόπτωση, ο σεισμός και η έκρηξη ηφαιστείου.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, πριν τη ασφάλιση του αυτοκινήτου σας, να αποσαφηνίσετε πλήρως για ποιες καταστροφές καλύπτεστε ή αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να βρείτε τα απαραίτητα στοιχεία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες εξαιρούν στις αποζημιώσεις τους σεισμούς, τις μηχανικές βλάβες από παγετό και την πυρκαγιά, σε ορισμένες περιπτώσεις -εκτός αν αποτελεί εμπρηστική ενέργεια.
Πότε δεν αποζημιωνόμαστε;
Υπάρχουν περιπτώσεις, που ενώ το θεωρούμε βέβαιο ότι δικαιούμαστε την αποζημίωση, οι συνθήκες είναι τέτοιες, που αποδεικνύουν ότι οι ζημιές οφείλονταν και σε δικούς μας χειρισμούς. Αν, για παράδειγμα, έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας σε δάσος όπου εκδηλώθηκε φωτιά, υπάρχει περίπτωση να μην αποζημιωθείτε, όπως και στην περίπτωση που αφήσατε το όχημά σας κοντά σε κάποιο ρέμα, το οποίο υπερχείλισε μετά από έντονη βροχόπτωση. Τα όσα προαναφέραμε είναι σε απόλυτη εξάρτηση με το ποια πολιτική εφαρμόζει η εταιρεία όπου είστε ασφαλισμένοι και με το αν θα κριθεί, ότι η ζημιά έγινε με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση, η καλή ενημέρωση από τον ασφαλιστή σας θα βοηθήσει στο να γνωρίζετε εξ αρχής τι αντιμετώπισης θα τύχει η περίπτωσή σας, καθώς και τι δικαιολογητικά απαιτεί η εταιρεία που σας καλύπτει.
Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, δεν καλύπτουν ζημιές που προκαλούνται λόγω φυσικών καταστροφών στα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου. Επίσης υπάρχει περίπτωση να μην σας καταβληθεί αποζημίωση για θραύση των φωτιστικών σωμάτων, των καθρεπτών, των φλας και της ηλιοροφής, ανάλογα με την εταιρεία που είστε ασφαλισμένοι.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να αποζημιωθείτε
Όπως προείπαμε, θα πρέπει μετά από μια τέτοια περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας. Αμέσως μετά συνήθως απαιτείται να ζητήσετε και να λάβετε βεβαίωση από τη Δημοτική Αρχή όπου συνέβη η φυσική καταστροφή, στην οποία θα πιστοποιείται ότι πράγματι, στο μέρος όπου βρισκόσασταν, υπήρξε φυσική καταστροφή. Ανάλογα με την ασφαλιστική σας εταιρεία, μπορεί να σας ζητηθεί η παραπάνω βεβαίωση να συνοδεύεται και από έγγραφο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπου θα αναφέρεται ο καιρός της ημέρας εκείνης στην περιοχή όπου βρισκόσασταν. Αν δεν πρόκειται για το Δήμο όπου διαμένετε μόνιμα και αφορά σε κάποια άλλη περιοχή, που ενδεχομένως να βρίσκεται αρκετά μακριά, μπορείτε -κατόπιν αιτήσεώς σας- να την λάβετε από τη Δημοτική Αρχή ταχυδρομικώς. Επίσης θα πρέπει να επικυρώσετε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνετε οι ίδιοι, ότι την ώρα του οποιουδήποτε φυσικού φαινομένου βρισκόσασταν στη συγκεκριμένη περιοχή με το αυτοκίνητό σας. Σε περιπτώσεις όπου είναι ευρέως γνωστό για μια περιοχή ότι υπέστη καταστροφές, ενδέχεται η ασφαλιστική σας να μη σας ζητήσει καμία βεβαίωση.
Μην ξεχάσετε ότι…
… κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων, καλό θα είναι ο ασφαλιστής σας να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου σχετικού με το συμβάν, ώστε να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις. Μετά τη δημιουργία του φακέλου αυτού, θα λάβετε και έναν αριθμό, που θα αντιστοιχεί στην υπόθεσή σας, με τον οποίο θα μπορείτε να πληροφορείστε οτιδήποτε χρειαστείτε.
Μετά τα "γραφειοκρατικά"
Αφού συγκεντρώσετε τα όσα προαναφέραμε, θα πρέπει να αναζητήσετε το κατάλληλο συνεργείο-φανοποιείο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αν το αυτοκίνητό σας εμπίπτει σε εγγύηση, πρέπει η επισκευή να γίνει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Επίσης, αν η αγορά του αυτοκίνητου σας έγινε σε διάστημα λιγότερο από 3 ετών, θα πρέπει να ξέρετε ότι δικαιούστε από την ασφαλιστική εταιρεία που θα κάνει την πραγματογνωμοσύνη, γνήσια και καινούργια ανταλλακτικά, χωρίς παρακράτηση μέρους της αποζημίωσης. Από εκεί και πέρα, αφού βρείτε το συνεργείο της αρεσκείας σας, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής σας, ο οποίος θα εκτιμήσει και το μέγεθος της ζημιάς. Όπως και στις περιπτώσεις ατυχημάτων, έτσι και με τις φυσικές καταστροφές, το κόστος καταβάλλεται από εσάς και μετέπειτα, με την προσκόμιση του τιμολογίου, λαμβάνετε τα χρήματα από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Ανάλογα με την εταιρεία, το διάστημα έως ότου λάβετε τα χρήματα κυμαίνεται από 10 ημέρες έως 1 μήνα.
Αν το αυτοκίνητό σας υπέστη ζημιές από φυσική καταστροφή εκτός της περιοχής όπου διαμένετε, απαιτείται να λάβετε σχετική βεβαίωση από τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, που θα αναφέρει ότι όντως επικράτησαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Επίσης θα χρειαστείτε και μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την Αστυνομία, όπου θα βεβαιώνεται, ότι τη στιγμή της φυσικής καταστροφής είχατε το αυτοκίνητό σας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τα απαραίτητα έγγραφα
• Βεβαίωση Δημοτικής Αρχής ή Ε.Μ.Υ.
• Υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την Αστυνομία
• Τιμολόγιο από την επισκευή του αυτοκινήτου
Από τη θέση του ασφαλιστή

Προκειμένου να εξακριβώσουμε πώς αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, ζητήσαμε την άποψη ενός ασφαλιστή, ο οποίος συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες.  Μας ανέφερε, ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει εξ αρχής να έχουν μελετήσει το συμβόλαιό τους, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις, που ενώ έχουμε τις ανάλογες καλύψεις για φυσικές καταστροφές, δεν το γνωρίζουμε. Ας δούμε αναλυτικά όμως τι μας είπε.
Ε:  Τι ζημιές από φυσικές καταστροφές συνήθως καλύπτονται και τι εξαιρείται από το σύνολο των εταιρειών;
Α: Στο 99% των περιπτώσεων καλύπτονται τα πάντα, εκτός των μηχανικών βλαβών που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από φυσικές καταστροφές. Επίσης, σε αρκετές εταιρείες απαιτείται ειδική συμφωνία για την περίπτωση της χαλαζόπτωσης.
Ε: Πότε δε δικαιούμαστε αποζημίωση;
Α: Αν προκύψει υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για τη ζημιά που υπέστη, τότε δε δίνεται αποζημίωση. Ως υπαιτιότητα λαμβάνεται οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το αυτοκίνητο. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου η ζημία προκλήθηκε λόγω φυσικής κακοκαιρίας, αλλά και λόγω κακοτεχνίας κάποιου έργου, π.χ αντιπλημμυρικού, η ασφαλιστική αποζημιώνει κανονικά τον πελάτη και μετά στρέφεται ενάντια σε όποιον κρίνεται απαραίτητο.
Ε: Τι έγγραφα απαιτούνται, προκειμένου κάποιος να αποζημιωθεί και ποια διαδικασία ακολουθείται;
Α: Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ίδια με αυτή ενός ατυχήματος. Ωστόσο απαιτούνται -ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία- δικαιολογητικά, όπως βεβαίωση από την Ε.Μ.Υ ή από τη Δημοτική Αρχή, και υπεύθυνη δήλωση από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Φυσικά, αν το περιστατικό είναι ευρέως γνωστό για μια περιοχή, μπορεί και να μη ζητηθεί τίποτα από αυτά.
Ε: Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετοί οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που ζητούν καλύψεις για φυσικές καταστροφές; Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες;
Α: Τα περισσότερα πακέτα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες περιέχουν πλέον καλύψεις για φυσικές καταστροφές και φυσικά πάντα υπάρχουν, όταν η αγορά του αυτοκινήτου γίνεται με χρηματοδότηση. Ωστόσο μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων έχει τέτοιες καλύψεις και δεν το γνωρίζει, επειδή δεν έχει μελετήσει καλά τους όρους του συμβολαίου. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ποσόν της απαλλαγής που ορίζεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου