Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Επιχείρηση απομάκρυνσης αυθαιρέτων με...εκατομμύρια ψάρια!

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Κηρύχθηκαν παράνομοι οι κλωβοί που εγκαταστάθηκαν στη θάλασσα και θα ξηλωθούν μαζί με τις τσιπούρες, τα λαβράκια που βγαίνουν στον πλειστηριασμό...


Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις…απομάκρυνσης αυθαιρέτων κατασκευών ,που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, ετοιμάζεται  στην Κρήτη! Αλλά το χαρακτηριστικό τους είναι ότι αυτές οι αυθαιρεσίες είναι πολλών στρεμμάτων, είναι στη…θάλασσα και κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας δύο πολύ μεγάλων εταιρειών στην ανατολική Κρήτη που πρόσφατα κηρύχθηκαν αυθαίρετες και παρά τις προειδοποιήσεις του ελληνικού Δημοσίου συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Με πρόσφατες αποφάσεις οι εγκαταστάσεις με…εκατομμύρια ψάρια κατασχέθηκαν και δημεύθηκαν και τώρα βγαίνουν σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό!

Συγκεκριμένα κατασχέθηκε και δημεύθηκε το σύνολο των ιχθυοκλωβών με τα παρελκόμενά τους (δίχτυα, αγκυροβόλια), “καθώς και το ζωικό κεφάλαιο που βρίσκεται εντός αυτών στην αυθαίρετα κατειλημμένη έκταση των 76,9 στρεμμάτων, στη θέση Όρμος Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας”.

Ήδη μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοικηση Κρήτης προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις 7 Νοεμβρίου βγάζοντας στο σφυρί κλωβούς και ζωικό κεφάλαιο με τιμές εκκίνησης που φτάνουν για κάποιους…τα 140.000 ευρώ! Και πως να μην είναι τόσα τα λεφτά όταν σε έναν κλωβό υπολογίζεται ότι είναι μόνο…208.000 τσιπούρες, σε άλλον….189.000 και πάει λέγοντας με λαβράκια, κρανιάδες κλπ!

Οι όροι του διαγωνισμού είναι αυστηροί και ο πλειοδοτης πρέπει εντός πέντε μηνών να αδειασει τους κλωβούς και φυσικά να τους απομακρύνει, ενώ με δική του ευθύνη θα είναι και η φύλαξη όλης της μονάδας εκεί.

Η διαδικασία κατάσχεσης και δήμευσης των αυθαίρετων εγκαταστάσεων πραγματοποιείται βάσει του Ν.4282/2014 και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στις συγκεκριμένες εταιρείες και οι οποιες μάλιστα δεν ανταποκρίθηκαν όπως προκύπτει στις σχετικές εκκλήσεις του υπουργείου. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο τους επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα για περιβαλλοντική επιβάρυνση.! Οι εγκαταστάσεις, που κατάσχονται και δημεύονται, θα εκποιηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου   με τον πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό

Μάλιστα ήδη απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας εντός της αυθαίρετα κατειλημμένης έκτασης των 76,9 στρεμμάτων στη θαλάσσια περιοχή στη θέση Όρμος Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας, ΠΕ Λασιθίου. Εξαιρούνται το Λιμενικό Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου, και ο φορέας συντήρησης. Επισημαίνεται, ότι απαγορεύεται η εξαλίευση του ζωικού κεφαλαίου. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Μεγάλες επενδύσεις

Πάντως η περιοχή εκεί της ανατολικής Κρήτης θεωρείται μοναδική για ιχθυοκαλλιέργειες εάν κρίνουμε ότι σχετικά πρόσφατα ανακοινώθηκε Επένδυση ύψους 42 εκατ. δολαρίων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, την μεγαλύτερη στην ευρύτερη της Μεσογείου από την ΟΝΕΧ Technologies Inc. Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Μartin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στην Χαβάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου