Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Έκλεισε η συμφωνία – 9% η μείωση στις συντάξεις – 5.681 το αφορολόγητο

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
- Από πότε έρχονται οι μειώσεις και ποιους αφορούν
- Λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα η ολοκλήρωση της συμφωνίας
- Έρχονται προς ψήφιση τα πολυνομοσχέδια στη Βουλή


Χρειάστηκαν σχεδόν 12 ώρες για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ήταν σχεδόν έξι το πρωί όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε “ Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα”.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι πρόκειται για μια "προκαταρκτική τεχνική συμφωνία", η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το εφαρμόσει τώρα είτε με νόμο είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

"Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους", σημείωσε.

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επικαλούνται πλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία", ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος αναφορικά με την διαδικασία για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες αλλά και επικουρικές κυβερνητική η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9% αλλά και πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις στο 18%.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα νομοθετήσουμε την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, δεν θα νομοθετηθεί το "λοκ άουτ", ανέφερε η ίδια πηγή.


Για το θέμα των Κυριακών είπε ότι υπάρχει διεύρυνση και στον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά και στις περιοχές που θα ορίζονται ως τουριστικές.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα έτη διατήρησης πλεονάσματος στο 3,55 του ΑΕΠ αλλά και για τις παρεμβάσεις στο χρέος τα κείμενα του μνημονίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 -2020 τα προσδιόρισε σε 3,8 δισ. ευρώ και προανήγγειλε μάλιστα ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου