Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Αναλυτικά η πρόβλεψη για ολόκληρη τη χώρα Καιρός: Καλοκαίρι από σήμερα, καύσωνας το Σαββατοκύριακο!

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Μόνο λίγες συννεφιές σήμερα στη χώρα - Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο - Οδηγίες προστασίας από τη ζέστη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας
Μπορεί το καλοκαίρι να έχει έρθει εδώ και αρκετές ημέρες, όμως μόνο τέτοιο δεν θύμιζε ο καιρός με τη συννεφιά, τις βροχές και τις καταιγίδες ενίοτε που παρέπεμπαν σε... φθινόπωρο.

Αυτό όμως αλλάζει, καθώς από σήμερα ανεβαίνει η θερμοκρασία, γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα ζήσουμε τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, στον λογαριασμό του στο facebook έγραψε την πρόβλεψή του για την θερμή εισβολή που θα ζήσουμε.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«ΠΙΘΑΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μετά από τις συνεχόμενες ημέρες με βροχοπτώσεις που επηρέασαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι σταδιακά ο καιρός θα καταστεί καλοκαιρινός, με τη θερμοκρασία να σημειώνει κάθε μέρα περαιτέρω άνοδο.

Οι πολίτες αλλά και οι αγρότες που καταστράφηκαν κατά περιπτώσεις οι καλλιέργειες τους, μου έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα και εξέφρασαν την ανησυχία ότι ενδεχομένως τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η απάντηση μου είναι σαφής και ξεκάθαρη : Δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Απλά, οι ισχυροί χειμώνες, τα βροχερά καλοκαίρια, οι συνεχόμενοι καύσωνες ή οι ακραίες καταιγίδες, είναι περιοδικού χαρακτήρα φαινόμενα τα οποία θα τα συναντάμε στη χώρα μας ανά χρονικές περιόδους.

Ο καιρός λοιπόν θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. Μην αναμένετε όμως πλήρη ηλιοφάνεια καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας για ολόκληρη την επικράτεια.

Από το μεσημέρι έως το απόγευμα, θα αναπτύσσονται νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο πυκνές κυρίως στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτή η πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικού χαρακτήρα μπόρες.

Όλες αυτές τις μέρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία "χτυπήθηκαν" από έναν ισχυρό και μακράς διάρκειας καύσωνα. Φαίνεται ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι θερμές αυτές αέριες μάζες θα ταξιδέψουν προς την περιοχή μας και θα ανεβάσουν κατά πολύ τον υδράργυρο, όχι βέβαια στα επίπεδα ενός ισχυρού η επικίνδυνου καύσωνα.

Γι'αυτό το λόγο μιλώ για θερμή εισβολή και όχι για καύσωνα. Διότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και πρέπει ως εκ τούτου να μελετήσω τις επόμενες ημέρες την κίνηση και τις "διαθέσεις" αυτών των θερμών αερίων μαζών καθώς και τη θερμοκρασία στα 850 HpA, δηλαδή στα 1400 μέτρα υψόμετρο χοντρικά, ώστε με την κατάλληλη τοπική αναγωγή να γνωρίζουμε τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στα πεδινά και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως και να έχει όμως, η θερμοκρασία θα τραβήξει την ανηφόρα. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσα με λεπτομέρεια, βλέπω ότι κάθε μέρα πλέον, η θερμοκρασία θα σημειώνει άνοδο κατά 2°C περίπου.

Έτσι για παράδειγμα στην Αθήνα, οι μέγιστες τιμές για τις επόμενες ημέρες θα είναι οι εξής:

Τρίτη : 31°C
Τετάρτη : 33°C
Πέμπτη : 34-35°C
Παρασκευή : 36-37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 38°C
Ή για τη Θεσσαλονίκη :
Τρίτη : 29-30°C
Τετάρτη : 31°C
Πέμπτη : 33°C
Παρασκευή : 34-35°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 36°C


Εκτιμώ πως θα υπάρξουν πεδινές περιοχές, οι οποίες είναι ευπαθείς στη ζέστη, που από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν να σημειώνονται τα πρώτα 40άρια.

Για παράδειγμα, στον κάμπο της Θεσσαλίας, ή στον κάμπο της Αργολίδας, ή σε τμήματα ενδεχομένως των κλειστών πεδιάδων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες, μιας και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, τόσο στο πιο θερμό ενδεχόμενο, όσο και στο λίγο πιο ήπιο και δροσερό. Γι'αυτό και προς το παρόν βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό ή καλύτερα κρατάω μικρό καλάθι για την τελική εξέλιξη αυτής της διαφαινόμενης θερμής εισβολής.

Καλή σας εβδομάδα!».



Οδηγίες προστασίας από τη ζέστη

Οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, δίνει το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Επισημαίνεται, ότι οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Οδηγίες προφύλαξης

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Μέτρα πρόληψης

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως πχ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε αρχικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν, δίνοντας στα ορεινότερα βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα. Πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε πεδινές περιοχές της Θράκης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, όπου τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις. Στα νότια γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ 

Καιρός: Αρχικά αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Καιρός: Γενικά αίθριος. Νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΛΕΣΒΟΣ 

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου