Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΟΥΣΤ ΡΕ ! Το πρόγραμμα της ESTIA που βάζει τους λαθροΕΠΕΝΔΥΤΕΣ στα ελληνικά σπίτια!

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο θα εγκατασταθούν άμεσα σε ελληνικά σπίτια. Τους Έλληνες ωστόσο τους ρώτησαν;

Με γοργούς ρυθμούς περπατά το σχέδιο για την στέγαση των πολλών χιλιάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, που ήδη έχουν αιτηθεί άσυλο και το αμέσως ερχόμενο διάστημα αναμένεται να βρουν την πρώτη τους «στέγη».

Φυσικά την ίδια ώρα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που ανήκουν σε Έλληνες, δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο το κράτος και οι ΜΚΟ μεριμνούν αποκλειστικά και μόνο για τους πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα ESTIA, για την υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της στέγασής τους σε διαμερίσματα και της παροχής προπληρωμένων καρτών, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα από τους επιτρόπους Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA («Emergency Support to Integration & Accommodation») ανέρχεται στα 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (αποκλειστικά και μόνο) για τους Πρόσφυγες.

Όπως επισήμανε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με το νέο πρόγραμμα η συνολική στήριξη έκτακτης ανάγκης από τη DG ECHO στην Ελλάδα ανέρχεται σε 401 εκατομμύρια ευρώ, που διατέθηκαν μέσω 15 ανθρωπιστικών εταίρων (διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες ΜΚΟ).

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το ξεκίνημα της κρίσης ως το 2020 στην Ελλάδα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Ελλάδα προέρχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Για την περίοδο 2014-2020 έχει διατεθεί το ποσό των 509 εκατ. στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του AMIF και του ISF. Επίσης, έχουν διατεθεί 361,8 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στις ελληνικές αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.



Το πρόγραμμα ESTIA

Μέσω του προγράμματος παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους για την ενοικίαση καταλυμάτων στις αστικές περιοχές, καθώς και χρηματική βοήθεια.

Σχετικά με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ως τα μέσα του 2019, αλλά θα πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση της κατάστασης σε ένα χρόνο και να δούμε πού βρισκόμαστε». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως «όταν τα ανθρωπιστικά κονδύλια αποχωρήσουν γιατί απευθύνονται σε επείγουσες καταστάσεις, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα με άλλα μέσα να αναπληρώσει τα κονδύλια αυτά».

Το πρώτο σκέλος του προγράμματος ESTIA περιλαμβάνει την ενοικίαση καταλυμάτων για την παροχή 22.000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές (προϋπολογισμού 93,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει τους 30.000 ως το τέλος του 2017. Το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων βρίσκεται σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και περίπου 2.000 θέσεις στέγασης στα νησιά.

Στο πρόγραμμα ESTIA συμμετέχουν επισήμως δήμοι της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς, Νέας Φιλαδέλφειας, Τρικκαίων, Λάρισας, Καρδίτσας και τέσσερις δήμοι της Κρήτης. Όπως παρατήρησε ο κ. Μουζάλας «προετοιμαζόμαστε σε επόμενο χρόνο, το 2018, να αποδώσουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση να έχει απλά την εποπτεία».

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος ESTIA, ύψους 57,6 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στην παροχή μετρητών στους πρόσφυγες μηνιαίως μέσω προπληρωμένων καρτών. Οι χορηγήσεις συνδέονται με την ελληνική πολιτική κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης και εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας προσφύγων. Οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα η ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε καταστήματα και παρόχους υπηρεσιών της περιοχής. Σήμερα το 70% των προσφύγων στην ενδοχώρα παίρνει χρήματα και, όπως υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, το πλάνο είναι μέσα στο φθινόπωρο να επεκταθεί η παροχή σε όλους στην ενδοχώρα.

Κι εις ανώτερα…

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου