Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

«Μεγάλος Αδελφός» από τον ΕΟΠΥΥ: Θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι ➤Κατά το μοντέλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
«Μεγάλο Αδελφό» ενεργοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση της νοσηλείας των ασφαλισμένων του στις ιδιωτικές κλινικές σε πραγματικό χρόνο (real time). Σε πρώτη φάση ο έλεγχος θα αφορά στις νοσηλείες και σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί «φίλτρο» για τον έλεγχο και των ακριβών διαγνωστικών, κυρίως απεικονιστικών, εξετάσεων, επίσης σε πραγματικό χρόνο.


Ακολουθώντας την πορεία στην οποία ήδη βρίσκονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο Οργανισμός των 10 εκατ. ασφαλισμένων της χώρας, στοχεύει να ελέγξει τις δαπάνες του για νοσηλείες και ακριβές εξετάσεις, συνεχίζοντας την προσπάθεια για εξυγίανση και εξορθολογισμό των οικονομικών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας σχετική Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, με εκτιμώμενο χρόνο ενεργοποίησης το επόμενο τρίμηνο.

Για τη διενέργεια του ελέγχου των νοσηλειών θα δρομολογηθεί η πρόσληψη 215 ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ. Η πρόσληψη θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Οι  215 επιστήμονες θα στελεχώσουν ουσιαστικά τον τομέα του ιατρικού ελέγχου του Οργανισμού και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις ιδιωτικές κλινικές «παρακολουθώντας» την πορεία του ασφαλισμένου, από την εισαγωγή του στην κλινική μέχρι το εξιτήριό του.

Σήμερα αυτό που γίνεται είναι η αναγγελία εισόδου και εξόδου του ασθενή, δηλαδή δεν υπάρχει ο αναγκαίος όγκος ιατρικών πληροφοριών για το τι έχει γίνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Πλέον με τον νέο τρόπο ελέγχου της νοσηλείας ο ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να ζητεί και να λαμβάνει από τον θεράποντα ιατρό της κλινικής στοιχεία για τη διάγνωση, τη φαρμακευτική αγωγή, τα αναλώσιμα, τις επεμβάσεις, τις επιπλοκές, ώστε να αποσαφηνίζει τυχόν ζητήματα κατά την εμφάνισή τους και όχι εκ των υστέρων.


Ουσιαστικά μέσω του ιατρικού ελέγχου θα γίνεται και ένας προέλεγχος επί των τιμών των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), τον «τιμοκατάλογο» βάσει του οποίου αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές. Στελέχη του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν πως αυτός ο προέλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα προφανώς του Οργανισμού, αλλά και των ιδιωτικών κλινικών καθώς θα έχουν σαφή εικόνα ως προς την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν θα προκύπτουν διαφορές στις χρεώσεις.Επισημαίνουν μάλιστα πως αυτός ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο ήταν πάγιο αίτημα των ιδιωτικών κλινικών.


Αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου και στις γνωματεύσεις


Στο μεταξύ, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή σύστημα ελέγχου των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τις παροχές αναλώσιμων και λοιπών υλικών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου έχει ενσωματωθεί στο e dapy, δηλαδή στη συνταγογράφηση υλικών και παροχών και παρακολουθεί τη δαπάνη ανά ασφαλισμένο (ανά ΑΜΚΑ), ανοίγοντας τον δρόμο πρακτικά για την κατάργηση των ελεγκτών ιατρών.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) ο γιατρός λαμβάνει μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, σχετικά με τη δυνατότητα απόδοσης κάθε παροχής. Σε  κάθε περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να εκδώσει τη γνωμάτευση με την ένδειξη της αναγκαιότητας για απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης.


Ηλεκτρονικός φάκελος ασφάλισης



Κατ’ αναλογία του web banking ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, δίνοντας στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να  έχουν  πρόσβαση στο ιατρικό και ασφαλιστικό ιστορικό τους. Έτσι, όπως ισχύει με τα στοιχεία των τραπεζικών συναλλαγών που αποθηκεύονται στο σύστημα web – banking και οι ίδιοι μπορούν να τα παρακολουθούν από τις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τους, πλέον μπορούν να παρακολουθούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παροχές, που έχουν λάβει από τον Οργανισμό, από το 2013 μέχρι και σήμερα.



Κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα αποκλειστικής πρόσβασης στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας του μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ. Την ενεργοποίηση του σχετικού κωδικού την κάνει ο θεράπων γιατρός. Εφόσον ενεργοποιηθεί ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας ο ασφαλισμένοις μπορεί  να δει αναλυτικά τις εξετάσεις, τα φάρμακα, τις νοσηλείες, ακόμη και τα σχετικά κόστη. Επιπλέον, μπορεί να προβεί άμεσα σε καταγγελία στην περίπτωση που διαπιστώσει, πχ χρέωση, για υπηρεσίες που δεν έχει λάβει. 

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου