Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Εσύ ξέρεις τα δικαιώματά σου αν κάποιος εισβάλει σπίτι σου; Τι θεωρείται νόμιμη άμυνα;



ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι ➤Κάθε μέρα αδίστακτοι κακοποιοί, πρωτίστως αλλοδαποί, ληστεύουν, βασανίζουν και σκοτώνουν ηλικιωμένους και μη ανυπεράσπιστους Ελληνες!
Κι έναν που πρόλαβε να αντισταθεί και να τραυματίσει ελαφρά κάποιον μπουκαδόρο μεσ’ το σπίτι του, τον κρατούν 48 ώρες στο τμήμα και τον τραβολογάν με χειροπέδες(!) στο δικαστήριο, 88 χρονών άνθρωπο, με… 5 κακουργήματα! Δεν φταίει βέβαια ο Εισαγγελέας, φταίει ο νόμος που ξεκάθαρα προτάσσει την προστασία του εγκληματία εισβολέα, έναντι του οικογενειάρχη αμυνόμενου, που ζει με τον τρόμο μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την αυτοάμυνα, που τώρα λίγο πολύ προβλέπει πως μόνο αφού σου βιάσουν τα παιδιά, και σου κόψουν το ένα χέρι με κουζινομάχαιρο, δικαιούσαι να πυροβολήσεις άπαξ και δεν φέρουν – οι εισβολείς -… ολόκληρο μυδράλιο τους! Όχι απλώς να αλλάξει αλλά να πάει στο αντίθετο άκρο θέλει ο κόσμος και η κοινή λογική.

Αντί να ζούμε σε ζούγκλα, να το κάνουμε Τέξας! Μπουκάρισες στο σπίτι; Μπαμ και κάτω κι η Παναγιά μαζί σου. Να ‘χει δηλαδή το δικαίωμα ο πολίτης να υπερασπισθεί την οικογένειά του και την ζωή του, πριν… περιμένει να περάσει ο κακοποιός από καμιά επιτροπή… Παρασκευόπουλου, για να δούμε αν είχε… σκληρά παιδικά χρόνια.

Αυτά ας τα δείξει η νεκροψία και η νεκρολογία του.

Πρώτο μέλημα λοιπόν να νομιμοποιηθεί η καλώς εννοούμενη αυτοάμυνα άπαξ και είσαι μεσ’ το σπίτι σου, και βλέπεις ότι πάνε να μπούνε μέσα. Η ήδη έχουν μπει! Δεν λέμε να σαρώνεις σαν τον Πρέκα στην ταινία, αλλά να χρησιμοποιείς το όπλο που κατέχεις νόμιμα, για… την δουλειά που έχει κατασκευασθεί! Όχι πάντως για σκουπόξυλο. Να περάσει το μήνυμα στους ληστές και τους φονιάδες που γυρνούν ανενόχλητοι στις γειτονιές ότι το σύστημα άλλαξε, και ισχύει, πως άπαξ και μπεις μέσα, ισχύει ότι έχει πει ο Κλιντ Ιστγουντ.

Πρώτα πυροβολάς και μετά ρωτάς, αν έχει κάνει λάθος διεύθυνση.

 Πώς γράφουν απ’ έξω «Προσοχή Σκύλος Δαγκώνει;». Να κρεμάσουμε ταμπελάκια… σε δυο τρεις γλώσσες μάλιστα (τις συνήθεις ύποπτες) «ΣΚΟΤΩΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! WELCOME MALAKA!».

Βεβαίως η αυτοάμυνα κρύβει κι αυτή τους κινδύνους της.
Ο ληστής είναι συνήθως πιο νέος και πιο αδίστακτος, και υπ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτος μεγαλύτερη βία, με επιτυχία.

Ναι, αλλά τι να κάνουμε, να περιμένουμε να δούμε αν θα μας σφάξουν και μετά να αντιδράσουμε στην Δευτέρα Παρουσία; Προϋπόθεση για επιτυχή και νόμιμη αυτοάμυνα, είναι πριν απ’ όλα να αλλάξει ο νόμος και για την άμυνα αυτή καθ’ εαυτή που θα ‘πρεπε να ‘χει το δικαίωμα να εξασκεί η αστυνομία (όπου και όποτε βρεθεί).

Να αλλάξει δηλαδή η νομοθεσία και για τον αστυνομικό και να μπορεί όπως στην Αμερική, να τραβάει το πιστόλι και να πυροβολεί άπαξ και διαπιστώνει πραγματικό κίνδυνο.

Είναι γεγονός ότι μπορεί να γίνουν λάθη, μπορεί να χαθούν τζάμπα ζωές, αλλά ΟΧΙ ΤΟΣΕΣ όσες χάνονται τώρα που δεν επιτρέπεται ούτε η αυτοάμυνα απ’ τον πολίτη, ούτε καν η νόμιμη άμυνα απ’ το όργανο της Τάξης!
Εδώ που φθάσαμε καλύτερα δέκα αδικοχαμένοι… ληστές που δεν θα ‘θελαν… κατά βάθος να σκοτώσουν, αλλά μπουκάρουν, παρά ένας σφαγμένος πολίτης που κάθεται μέσα στο σπίτι του, και περιμένει… πότε θα ‘λθει η σειρά του και η ώρα του. Αυτό είναι ο χειρότερο, γιατί πάνω στον πανικό του μπορεί να σκοτώσει και κανα δικό του. Αν υπάρξει αληθινή αστυνομία, θα κοπεί και η αυτοάμυνα. Ως τότε πρέπει να νομιμοποιηθεί! Μπήκες μέσα; Μπαμ και κάτω.

Υ.Γ.: Ήταν τραγική και συντριπτική για την Δημοκρατία μας η εικόνα του 88χρονου που έφυγε υποβοηθούμενος με καροτσάκι. Ειλικρινά ο αρμόδιος εισαγγελέας πρέπει να ψάξει πιο όργανο απ’ όλους αποφάσισε χωρίς κανένα ανθρωπιστικό κριτήριο, για να μην πούμε στοιχειώδη νοημοσύνη, να κρατηθεί ένας αξιοσέβαστος υπερήλικας δυο μέρες σε αυτήν την κατάσταση. Πόσο αναίσθητος και επικίνδυνος και για τους υπόλοιπους πολίτες πρέπει να είναι αυτός που του επέτρεψε να του φορέσουν χειροπέδες. Εξέθεσαν και ολόκληρη την Δικαιοσύνη αλλά και τον πολιτισμό που μας έχει απομείνει.


 Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι αν ένα έγκλημα (π.χ φόνος)τελεστεί σε κατάσταση άμυνας, ο δράστης δεν τιμωρείται. Ποια είναι όμως τα πραγματικά δικαιώματά μας αν βρεθούμε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση;

Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει άλλωστε ρητά ότι «δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας». Η ρύθμιση αυτή είναι αυτονόητη συνέπεια της αίσθησης αυτοσυντήρησης και της ανάγκης του καθενός να προστατεύσει τον εαυτό του ή και τρίτους από επιθέσεις…

Ο νομικός ορισμός της άμυνας πάντως είναι ο εξής: Άμυνα θεωρείται η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν επιγραμματικά κάποιες βασικές αρχές, που ισχύουν στη νόμιμη άμυνα, προκειμένου αυτή να μην τιμωρηθεί:

1) Καταρχάς θα πρέπει η εναντίον μας επίθεση να είναι άδικη και παράνομη, έτσι π.χ. κάποιος που πυροβολεί το δικαστικό κλητήρα, ο οποίος έρχεται να του κατασχέσει πράγματα, δεν είναι σε άμυνα, διότι ο κλητήρας λειτουργεί στο πλαίσιο του Νόμου και κατόπιν εντολής.

2) Έπειτα θα πρέπει άμυνα και επίθεση να ταυτίζονται χρονικά ή τουλάχιστον να είναι πολύ κοντά, έτσι π.χ. αν κάποιος μας πυροβολήσει και φύγει, δεν νοείται να τον βρούμε μετά από μία… εβδομάδα στο καφενείο και να τον πυροβολήσουμε εξ επαφής, ενώ αν π.χ. ο δράστης κυνηγάει το θύμα επί ώρες, η άμυνα είναι δυνατή, για όσο χρόνο υφίσταται αυτή η κατάσταση, διότι εδώ η επίθεση έχει διάρκεια. Επίσης αν το θύμα π.χ. καταφέρει να αφοπλίσει τον επίδοξο δράστη, η επίθεση λογικά έχει τελειώσει, οπότε αν στη συνέχεια τον σκοτώσει, θα έχει πρόβλημα…

3) Τρίτον και βασικότερο, η άμυνα οφείλει να είναι η αναγκαία, όπως λέει ο Νόμος και εδώ είναι ένα λεπτό σημείο, που μπορεί και δημιουργεί στην πράξη προβλήματα στον αμυνόμενο, διότι αν έχουμε υπέρβαση του αναγκαίου ορίου και μέτρου, η πράξη άμυνας μπορεί να κριθεί ως άδικη και να τιμωρηθεί! Έτσι π.χ. αν μας επιτεθεί κάποιος με ύβρεις, η άμυνα με… πυροβολισμό προφανώς υπερβαίνει το μέτρο και θα τιμωρηθούμε για ανθρωποκτονία με πρόθεση (ίσως με ελαφρυντικό). Τα όρια βέβαια δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, αλλά συχνά πολύ λεπτά, γι’ αυτό ο Νόμος αναφέρει ορισμένα κριτήρια, με βάση τα οποία θα κριθεί το αναγκαίο μέτρο της άμυνας. Αυτά είναι: η επικινδυνότητα, το είδος, ο τρόπος και η ένταση της επίθεσης, η βλάβη που επεδίωκε ο επιτιθέμενος και οι λοιπές περιστάσεις.

Όποιος υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, ενώ αν έγινε η υπέρβαση από αμέλεια, με την ποινή που προβλέπεται για το αντίστοιχο έγκλημα εξ αμελείας. Αν όμως η υπέρβαση οφείλεται στο φόβο και την ταραχή που του προκάλεσε η επίθεση, τότε μένει ατιμώρητος! Έτσι π.χ. αν διαπιστώσει κάποιος έντρομος μέσα στη νύχτα ότι έχει μπει διαρρήκτης στο σπίτι του και τον πυροβολήσει, ακόμα και αν ο επίδοξος ληστής ήταν άοπλος, τότε με βάση τις περιστάσεις, ο αμυνόμενος θα πρέπει να κριθεί ατιμώρητος, διότι ήταν προφανώς φοβισμένος και δεν μπορούσε μέσα στο σκοτάδι να διακρίνει αν ο εισβολέας οπλοφορούσε ή όχι!

Να σημειωθεί τέλος ότι αν κάποιος προκαλέσει με πρόθεση την επίθεση του άλλου, για να τον πλήξει δήθεν σε κατάσταση άμυνας, τότε θα τιμωρηθεί κανονικά για το έγκλημα (είναι οι γνωστοί και ως προβοκάτορες)…

Επίσης, ο αμυνόμενος μπορεί να τιμωρηθεί για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή χρήση, ενώ η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία αστυνομική Αρχή. Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου.

5 σχόλια:

  1. παντως ταμπελα εχω απο το πιτ μπουλ μου, αν γλυτωσει απο αυτο απο εκει και υστερα θα του κανω σωστη υποδοχη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα και υπογράφω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας καλυπτει ο νομος αν πυροβολησουμε καποιον εισβολεα ενω εκεινος δεν κραταει πυροβολο οπλο αλλα μαχαιρι ή κατσαβιδι ή αλλο αιχμηρο αντικειμενο ή πρεπει και εκεινος να κραταει πυροβολο οπλο? Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα τον καθαρίσω άμεσα!
    Προτιμώ τη φυλακή, παρά να μου σκοτώσουν-βιάσουν, γυναίκα και παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PROTH K KALYTERH KINHSH NA FRONTISOYN OI ARMODIOI NA DIOJOYN THN XOLERA POY EFERAN STH XORA MAS DEN GINETAI NA ZOYME ME TO FOBO THS EISBOLHS STA SPITIA MAS KAI OYTE NA ANAGKAZOMASTE NA GINOMASTE FONIADES ANURVPOI FILOISYXOI K NOMOTAGEIS ..AYTH EINAI DOYLEIA THS ASTYNOMIAS KAI OXI TOY POLITH ...KAI KALA EGV UA ANTIDRASO AN PROLABO BEBAIA ..ENAS HLIKIOMENOS OMVS TI ANTIDRASEI KALE NA KANEI ?H MHTERA MOY 90 ETON TI UA KANEI STON 20 N-30 ARH ? EINAI SOSTA AYTA TA AISXH POY GINONTAI STHN ELLADA? PROTA MAS TOYS KOYBALHSATE KAI TVRA MAS DINETE ODHGIES ? AKOYSTE KATI ...OTAN KAPOIOS KINDYNEYEI UA KANEI OTI MPOREI GIA TON EAYTO TOY K THN OIKOGENEIA TOY ..POSOS ME ENDIAFEROYN OI SYNEPEIES EKEINH TH STIGMH EINAI O UANATOS SOY H ZOH MOY ...KI AFOY TO KRATOS EINAI ANIKANO NA ME YPERASPISTEI GIATI DEN ALAZEI TO NOMO EN MIA NYXTI OPVS KANEI OTAN UELEI K EXOYN PROSOPIKO OFELOS OI IDIOI?? ADIAFOROYN GIA MAS DEN TOYS NOIAZEI ...MONO GIA TO TOMARI TOYS SKIAZONTAI K GIAYTO TOYS FROYROYN 50 ATOMA TON KAUENA POY TOYS PLHRONOYME EMEIS ...ZOYME MAYRES K ISTORIKES MERES STHN ELLADA ...NA DOYME POY UA FTASEI AYTH H ISTORIA ...OI YPOMONES OMVS TELEIVSAN NA TO LABOYN YP OCIN OI MAGKES POY MAS KYBERNOYN.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή