Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Oργή στην Πάφο: Τούρκοι αποκεφάλισαν ζευγάρι το 1958 και στο μνημείο θα γράφει «έχασε τη ζωή του άδικα»

beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι
Ζεύγος ηλικιωμένων σφαγιάστηκε και αποκεφαλίστηκε από Τούρκους εν καιρώ ειρήνης ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε να μην αναγράφεται πουθενά το ιστορικό της δολοφονίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο “Φ”, η κοινότητα Μαμωνιών της επαρχίας Πάφου βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη διαπίστωση τους ότι το μνημείο για ζεύγος ηλικιωμένων της περιοχής που δολοφονήθηκε από Τούρκους το 1958, δεν αναγράφει πουθενά το γεγονός της δολοφονίας τους.

Μάλιστα, στο μνημείο αναγράφεται μόνο ότι το ζεύγος “έχασε τη ζωή του άδικα”.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πρόκειται να γίνουν τέλη Ιούλη, ωστόσο, οι κάτοικοι του χωριού ζητούν όπως αποκατασταθεί η αλήθεια και αναγραφεί το γεγονός της δολοφονίας τους.

Συγκεκριμένα, το ζεύγος των δολοφονημένων, Χρίστος και Παναγιώτα, οι οποίοι ήταν 75 ετών είχαν δολοφονηθεί το 1958, εν καιρώ ειρήνης, ενώ δούλευαν στα χωράφια τους από Τούρκους της περιοχής.

Μάλιστα, σε δημοσιεύματα της εποχής αναγραφόταν πως τα κεφάλια του ζεύγους είχαν αποκοπεί από τα σώματα τους, με αναφορές σε επίθετα όπως “εσφάγησαν” και “κατακρεουργήθηκαν”.

Οι κάτοικοι που μίλησαν στον “Φ” ανέφεραν πως η απόφαση για να μην αναφερθεί η ιστορία της δολοφονίας τους στο μνημείο και να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο λεκτικό, πάρθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, και υποβλήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μαμωνιών όταν αιτήθηκε την δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου.
Πάντως να σημειώσουμε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαμωνιών κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις.

*Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στον "Φιλελεύθερο" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου