Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Νέα ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντο για τον “εμφύλιο” στις Σκουριές. ΜΑΤ και Μεταλλωρύχοι σε συνεργασία


Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Χαλκιδικής, όπου πραγματοποιούνταν πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού από την Eldorado Gold.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι μεταλλωρύχοι και ΜΑΤ τούς επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και δακρυγόνα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη δήλωσε στο ραδιοσταθμό, Στο Κόκκινο:
«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, γι” αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Τα νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν το πώς ξεκίνησε η διαδικασία «εκκαθάρισης» της περιοχής από τους διαδηλωτές.
«Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού στις Σκουριές επιτέθηκε μικρός αριθμός μεταλλωρύχων με μεγάλο αριθμό ΜΑΤ ακυρώνοντας την πορεία τους» αναφέρει η περιγραφή του πρώτου βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Nelly Psarrou:
Play Button
Στο δεύτερο βίντεο υπάρχει μεγαλύτερο απόσπασμα της επίθεσης και των επεισοδίων. Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον χρήστη του διαδικτύου iosifsk:
Play Button

Πανούσης: Θα έχουμε νεκρούς

Μετά τα επεισόδια, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής ζήτησε να αντικατασταθούν ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής και ο επικεφαλής αξιωματικός της επιχείρησης.
Χθες άλλωστε σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αναφέρθηκε και στις Σκουριές εκτιμώντας ότι «θα έχουμε νεκρούς καθώς τα πράγματα έχουν αγριέψει» και αναρωτήθηκε «που είναι το αστυνομικό μέρος και που είναι το κοινωνικό μέρος».
Επιπλέον αναρωτήθηκε «πώς μπορεί η αστυνομία να σταματήσει μια συγκέντρωση εργαζομένων», διευκρινίζοντας ότι το θέμα το έχει αναφέρει και στον κ. Λαφαζάνη προκειμένου να το επιλύσει η πολιτεία.

Μπλόκα σε δύο σημεία από εργαζόμενους στα μεταλλεία

Εν τω μεταξύ, μπλόκα σε δύο σημεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έστησαν εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, διαδηλώνοντας υπέρ της επένδυσης και καταγγέλλοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία και εκφοβισμό» εις βάρος τους.
Ήδη, από χθες, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Στρατωνίου, σημείο το οποίο απέκλεισαν. Στο μπλόκο αυτό προστέθηκε σήμερα το πρωί ένα ακόμη, στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας.
Οι μεταλλωρύχοι απέκλεισαν και στα δύο σημεία το οδόστρωμα και φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί τα επόμενα 24ωρα.
Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν, χθες το βράδυ, στη Μεγάλη Παναγία, ανάμεσα σε άτομα που αντιτίθεται στην επένδυση και εργαζόμενους.
Αφορμή ήταν κάποια συνθήματα κατά της εξόρυξης που έγραψαν άγνωστοι σε σημεία του χωριού. Εργαζόμενοι, κατά την Αστυνομία, τους αντιλήφθηκαν και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με το επεισόδιο να μην παίρνει διαστάσεις και να τελειώνει εκεί.
Πηγή βίντεο: iosifsk - Nelly Psarrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου