Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Σε 9 μήνες πινακίδες, ΚΤΕΟ κλπ για όλα τα ρυμουλκούμενα. ( τρέιλερ, μπαγαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ )Τι ορίζει το ΦΕΚ



ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι ➤ Σε 9 μήνες πινακίδες, ΚΤΕΟ κλπ για όλα τα ρυμουλκούμενα. Τι ορίζει το ΦΕΚ

Μέσα σε εννέα μήνες θα πρέπει όλα τα ρυμουλκούμενα οχήματα ( τρέιλερ, μπαγαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ ) να έχουν εφοδιαστεί με άδειες κυκλοφορίας και να φέρουν πινακίδες, οι οποίες μάλιστα, θα είναι διαφορετικές από το όχημα που τα έλκει.

Το παραπάνω, είναι βέβαιο, πως θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να περάσουν από ΚΤΕΟ τα ρυμουλκούμενα, ενώ δεν αποκλείεται να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας.


Παράλληλα, το ΦΕΚ αποσαφηνίζει, το τί θα ισχύσει σε περίπτωση επιχειρήσεων που ασχολούνται με δραστηριότητες φύλαξης και στάθμευσης σκαφών αναψυχής...

Είναι κοινό μυστικό, πως στους δρόμους, κυκλοφορούν πολλά ρυμουλκούμενα πραγματικά «σαπάκια», επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ετσι λοιπόν, η νέα νομοθεσία, αν και θα αναγκάσει πολλούς να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, εντούτοις μπορούμε να πούμε πως έχει πολλά θετικά, κάνοντας ασφαλέστερους τους δρόμους.

Τι ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για τους όρους χορήγησης άδειας κυκλοφορίας:
Σύμφωνα με την Οδηγία 2007/46ΕΚ και την Β’2112/2009 Υ.Α., που την προσαρμόστηκε στην ελληνική νομοθεσία, η απόφαση αναφέρεται σε όλες οι κατηγορίες Ο (Ο1: έως 0,75 τόνους, Ο2: από 0,75 έως 3,5 τόνους, Ο3 από 3,5 έως 10 τόνους, Ο4: μεγαλύτερο από 10 τόνους) και τα οχήματα ειδικής χρήσης (οχήματα που προορίζονται για λειτουργία που απαιτεί ειδική διαρρύθμιση του αμαξώματος ή/και ειδικό εξοπλισμό, π.χ. ασθενοφόρα, αυτοκινούμενα τροχόσπιτα κ.λπ.).
Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση ρυθμίζει τα εξής:

α) Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα αυτής της κατηγορίας (από μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα, μέχρι και μεγάλα ρυμουλκούμενα μεταφοράς εμπορευμάτων). Προβλέπεται η χορήγηση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα.

β) Τις προϋποθέσεις έλξης των ρυμουλκούμενων ανάλογα με την κατηγορία τους και το έλκον όχημα. Βασικό σημείο είναι ότι πρέπει το έλκον όχημα να μπορεί τεχνικά να έλξει το ρυμουλκούμενο ή το ημιρυμουλκούμενο.

γ) Τις μεταβατικές διατάξεις για τα ήδη κυκλοφορούντα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα. Προβλέπεται ότι όσα κυκλοφορούν με σημειώματα έλξης (μπαγκαζιέρες, τρέιλερ, τροχόσπιτα, οχήματα για μεταφορά σκαφών – αγωνιστικών αυτοκινήτων – μοτοσικλετών – αλόγων - αθλητικού εξοπλισμού) θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες εντός 9 μηνών.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατέχει κάποιος στο όνομά του ένα ρυμουλκούμενο χωρίς να κατέχει έλκον όχημα (π.χ. ένα τροχόσπιτο, ένα όχημα μεταφοράς σκαφών ή αλόγων) και να μπορεί να το συνδέσει σε ένα έλκον όχημα που τεχνικά δικαιούται να το κάνει. Με αυτήν τη ρύθμιση επιλύονται και τα αιτήματα των ιδιοκτητών και των εμπόρων τροχόσπιτων, αλλά και των ομοσπονδιών μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αποσαφηνίζει τι θα ισχύει για εταιρείες parking σκαφών, τα οποία μεταφέρουν σκάφη από και προς τις γλίστρες.
Συγκεκριμένα η παρ. 8 του κεφ. Ε της υπουργική απόφαση A2/29542/5347/1991 (Β΄707) αντικαθίσταται ως εξής: ≪8.α. Επιτρέπεται η κυκλοφορία συνδυασμών οχημάτων IX εφόσον: α) για τα ρυμουλκούμενα έχουν εκδοθεί άδειες κυκλοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, β) ο κάτοχος των αδειών κυκλοφορίας των δύο οχημάτων είναι ίδιος και γ) πληρούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για την έλξη.
Ειδικά για την περίπτωση επιχειρήσεων που ασχολούνται με δραστηριότητες φύλαξης και στάθμευσης σκαφών αναψυχής / λέμβων επιτρέπεται η έλξη ρυμουλκούμενων μεταφοράς σκαφών αναψυχής / λέμβων διαφορετικού κατόχου, με το ΦΙΧ της επιχείρησης με σκοπό την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών/λέμβων, με τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων α) και β) του προηγούμενου εδαφίου.
Τέλος, η χορήγηση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα της κατηγορίας Ο θα οδηγήσει σε καταγραφή τους στο μητρώο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει το σύνολο των οχημάτων που κυκλοφορούν.

3 σχόλια:

  1. Δώστε μας τους πιστούς που πρέπει να παίρνουμε και μετά σκεφτείτε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε τώρα σας έπιασε ο πόνος ότι κυκλοφορούνε σε απειλές κλεμμένα και διάφορα άλλα δεν λέτε ότι θέλετε την κονόμα αλλά το ρίχνετε εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και οσοι τα εχουμε ΝΟΜΙΜΑ με αδειες και ασφαλισμενα ; ποιος μπορει να μας ενημερωσει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τά ρυμουλκούμενα πρέπει νά βγάλουν νέες πινακίδες δικές τους, μέχρι τώρα είχαν την ίδια πινακίδα μέ το ρυμουλκό. Το σημαντικό ότι δεν αποσαφηνίζουν τι θα κάνουμε με την ασφάλεια του ρυμουλκούμενου,θά παραμείνει όπως είναι μέχρι τώρα ή θα πρέπει νά τό ασφαλίζουμε ξεχωριστά. Μέχρι και σήμερα οι ασφαλιστικές δεν έχουν κάποια ενημέρωση από τό υπουργείο. Σε γενικές γραμμές καλό είναι το κάθε ρυμουλκούμενο νά έχει την δικιά του πινακίδα, έτσι θά μπορεί αυτό να ρυμουλκηθεί απ'οποιαδήποτε όχημα αν έχει την κατάλληλη δυνατότητα έλξης.

      Διαγραφή