Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΠΗΡΑΝ ΜΑΘΗΜΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)



ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι ➤ Αποχώρησαν τελικά από την Ιερά Μονή Πορετσού στην Αχαΐα οι πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν εκεί. Πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες με μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και τη Συρία.
Όπως αναφέρει και το kalavrytanews.gr οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τους να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι «πρόσφυγες» διαμαρτυρήθηκαν ότι η περιοχή όπου βρίσκεται η Μονή είναι πολύ απομονωμένη και κάνει πολύ κρύο.
Τελικά έπειτα από διαβουλεύσεις στη Μονή παρέμειναν πέντε γυναίκες (τρεις από Συρία και δυο από Ιράκ με τέσσερα μικρά παιδάκια).
Όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μάλιστα φέρονται να είπαν «Καλύτερα στη Μόρια». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κατά την αποχώρηση τους μάλιστα έλεγαν “No good” ξανά και ξανά.

«Δεν μας είχαν ενημερώσει»

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες έφυγαν, ενώ στην ανακαινισμένη Μονή υπάρχουν όλα εκείνα που θα χρειάζονταν για τη διαμονή τους (θέρμανση, ντουλάπες κ.α.). Τελικά προτίμησαν να μη μείνουν εκεί και αποχώρησαν μέσα σε μισή ώρα.
Όπως ανέφερε στο thebest.gr αν και αυτό που γνώριζαν όλοι ήταν ότι επρόκειτο για Χριστιανούς πρόσφυγες, οι μαντίλες που φορούσαν μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για Μουσουλμάνες γυναίκες και παιδιά.
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν καμία ενημέρωση για την έλευση των προσφύγων- έφτασαν το πρωί της Πέμπτης- στην μονή.
«Δεν διαφωνούμε αλλά θα έπρεπε οι φορείς και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Η φιλοξενία των προσφύγων στη μονή προέκυψε μετά τη συμφωνία της εκκλησίας με το κράτος να απορροφηθούν πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δε θα έπρεπε η εκκλησία να μας καλέσει να μας ενημερώσει. Δεν περιμέναμε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη» αναφέρει.
Όπως τονίζει οι κάτοικοι εκφράζουν αρκετές ανησυχίες για το πώς θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς παράλληλα θα διασφαλιστεί και ο σεβασμός στον χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Άλλωστε όπως εξηγεί η μονή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
«Αν και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στη μονή είναι Χριστιανοί, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται» ανέφερε, εξηγώντας όπως μόλις πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης- μετά από δωρεά ιδιώτη- στο χώρο προκειμένου να είναι σε θέση να τον επισκέπτονται τουρίστες. Πλέον έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και εξοπλισμός που παρέχει ο στρατός.
Όπως αναφέρει η τοπική κοινωνία δεν είναι αντίθετη στο να συμβάλλει στη φιλοξενία των προσφύγων αλλά με κανόνες και εγγυήσεις.
«Αυτά είναι πράγματα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν και γι αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί κάποια ένταση» μας λέει.
Νωρίτερα σήμερα έφτασαν οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας. Στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου