Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Άρατος - Μόναχο: Η ιστορία της οικογένειας του 17χρονου που σκοτώθηκε από τον μακελάρη


beteranizhta.blogspot.gr


ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι

Ο οικισμός του Αράτου από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια του 17χρονου Χουσεΐν Νταϊτσίκ, θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης του Μονάχου, είναι ένα από τα μεγάλα μικτά χωριά του νομού Ροδόπης με πληθυσμό 1.600 κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που ανήκει στον σημερινό δήμο Αρριανών και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αράτου, Αμέτ Μεμέτ, οι μισοί κάτοικοι του χωριού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αδιακρίτως, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα φαινόμενο που μετά το 2010 προσλαμβάνει ολοένα και δραματικότερες διαστάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμέτ Μεμέτ, με τον πατέρα του 17χρονου νέου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες στο Μόναχο, Σουλεϊμάν Νταϊτσίκ, δούλεψαν μαζί στα καράβια το 1978 και το 1979. Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν επέστρεψε στον Άρατο, παντρεύτηκε αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά στη Δυτική Γερμανία, τότε, μαζί με τη γυναίκα του. Εκεί στέριωσαν για πολλά χρόνια και γέννησαν τα τρίδυμα παιδιά τους, χωρίς να παραλείπουν να επισκέπτονται τακτικά και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια τον τόπο της καταγωγής τους. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αράτου επισημαίνει ότι ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου, η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του, αφού ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις από τις γερμανικές αρχές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του οικισμού του Αράτου είναι ότι βρίσκεται στις παρυφές της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής. Μέχρι και πριν από 10 χρόνια στην περιοχή λειτουργούσαν δεκάδες εργοστάσια και βιοτεχνίες όπου έβρισκαν απασχόληση ως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό πολλοί κάτοικοι του οικισμού. Η αποβιομηχάνιση των τελευταίων χρόνων μετατρέπει σταθερά τους κατοίκους της περιοχής σε μετανάστες, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της φυγής των πιο παραγωγικών ηλικιών από την περιοχή.

«Ακόμα και αυτές τις μέρες, περνούν από την κοινότητα συμπολίτες μου που με ρωτούν πώς θα κάνουν τη διαδικασία με τον ΟΓΑ, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν από την ασφάλιση είτε ένα μέλος της οικογένειας είτε το ζευγάρι μαζί, για να μπορέσουν να φύγουν μετανάστες στη Γερμανία. Δυστυχώς, λιγοστεύουμε χρόνο με τον χρόνο», καταλήγει ο Αμέτ Μεμέτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου