Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Το Κομάντο που διέταξε να γαζώσουν το Τούρκικο Υ/Β «S-350 YLDIRAY» στο Φαρμακονήσι …Αφηγείται τα γεγονότα λεπτό το λεπτό ,Ριπή τη Ριπή !



ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι


Μια σπάνια και Μοναδική μαρτυρία όχι απο πληροφορίες απο τον πρωταγωνιστή των Γεγονότων το Λοχαγό των Πεζοναυτών Κωνσταντίνο Κολοκούρη ,που μετά απο χρόνια  σπάει τη σιωπή του και αφηγείται τα πραγματικά γεγονότα στο Φαρμακονήσι Ριπή τη Ριπή και με ονόματα !


Αποκάλυψη  σχετικά με την εκτέλεση αντιαρματικών πυρών και πολυβόλων εναντίον του Τούρκικου Υποβρυχίου S-350 YLDIRAY , ανήμερα το Πάσχα του 1997, από την Φρουρά Φαρμακονησίου.

Γενικά:

H Επάνδρωση της Νήσου Φαρμακονησίου άρχισε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Η πρώτη αποστολή ήταν από Καταδρομείς της 2ας ΜΑΛ. (Ενημερωτικά και μόνον , Λοχαγός που πήγε με την πρώτη αποστολή ήταν ο Σάββας Κολοκούρης , δίδυμος αδελφός μου, αποστρατεύτηκε προσφάτως ως Αντιστράτηγος)


Στη συνέχεια η επάνδρωση αυτή ανατέθηκε στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, οπότε τα 3 Τάγματα της εκ περιτροπής έστελναν έναν μεικτό λόχο (αποτελείτο από προσωπικό όλων των Μονάδων και στο Φαρμακονήσι παρέμενε περίπου 40 ημέρες)

Ειδικότερα για την αποστολή όπου έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου του 1997 και μεταξύ των άλλων αφορά και περιστατικό με την εκτέλεση πυρών κατά Τουρκικού επεισοδίου σας ενημερώνω ότι:


Ο Λοχαγός των Πεζοναυτών Κωνσταντίνος Κολοκούρης ανέλαβε την Διοίκηση του Φαρμακονησίου τις πρώτες ημέρες του μηνός Απριλίου αντικαθιστώντας άλλο Λόχο Πεζοναυτών που τυπικά ανήκε σε άλλο Τάγμα.


Η μεταφορά του προσωπικού από και προς την Μικρόνησο γινόταν με αερομεταφορά, από αεροπορικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και την Αεροπορίας Στρατού.


Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της συγκεκριμένης αποστολής υπηρετούσε στο 521 Τάγμα Πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη του ήταν περίπου 70 άνδρες. Ακόμα στην επάνδρωση του Φαρμακονησίου συμμετείχαν με μικρό αριθμό και Μονάδες από τα γύρω νησιά.


Αποστολή των Πεζοναυτών ήταν, η επιτήρηση και ο έλεγχος του νησιού και της πέριξ αυτού θαλασσίας περιοχής , η αποτροπή προσέγγισης Λαθρομεταναστών στο νησί και η απαγόρευση αποτροπή ακόμα και με την χρήση πυρών προσέγγισης στο νησί οποιουδήποτε τουρκικού στρατιωτικού τμήματος

Προς υλοποίηση της αποστολής αυτής το τμήμα ήταν εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα:
Διόπτρες νυχτερινής παρακολούθησης , Διόπτρες ημέρας, πάσης φύσεως όπλα ,και οπλομηχανήματα , βαρέα όπλα, πυρομαχικά σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, υγειονομικό υλικό, υλικά επικοινωνιών , κλπ. Άπαντες έφεραν μαζί τους πλήρη οπλισμό και πυρομαχικά.
Στο νησί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Η σίτιση του προσωπικού γινόταν κυρίως με ξηρά τροφή , κονσερβοειδή κλπ . Ανεφοδιασμός γινόταν αεροπορικώς κάθε 3 ή 4 ημέρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν.

Η Διαμονή των Πεζοναυτών γινόταν με την χρήση ατομικών σκηνών .Υπήρχαν περίπου 15 παρατηρητήρια περιμετρικά της Νήσου για τον έλεγχο της και του θαλάσσιου χώρου . Το κάθε παρατηρητήριο επάνδρωναν 4 πεζοναύτες .

Στο νησί υπήρχε μεγάλο πλήθος τρωκτικών , ποντικιών ιδιαίτερα μεγαλόσωμων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ιδίως κατά την διάρκεια της νύκτας .

Στις 27 Απριλίου 1997 ,ημέρα εορτής του Αγίου Πάσχα και περί ώρα 1010 ο Διοικητής του Λόχου Λοχαγός Κωνσταντίνος Κολοκούρης , ευρισκόμενος στο Σταθμό Διοικήσεως (στο κέντρο της Νήσου, μαζί με τον Πεζοναύτη Αγγελιαφόρο- Διαβιβαστή Ευαγγέλου Σωτήριο και τον Ιατρό) , λαμβάνει αναφορά από το νοτιοανατολικό παρατηρητήριο Νο7 , ότι αναδύθηκε ένα υποβρύχιο και πλέει με πορεία κίνησης από νότο προς βορά με κατεύθυνση προς τον όρμο Θόλου (είναι ο βασικός και ανατολικά του νησιού ευρισκόμενος όρμος ) του Φαρμακονησίου.

Ζήτησε επιβεβαίωση από το Παρατηρητή και κατόπιν επικοινώνησε με το αρμόδιο κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξη του, όμως κατόπιν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για Τουρκικό Υποβρύχιο, το οποίο πλησίαζε προς το νησί.

Ο Λοχαγός των Πεζοναυτών Κολοκούρης Κωσταντίνος διέταξε άπαντες να λάβουν θέσεις μάχης και να έχουν ετοιμότητα για εκτέλεση πυρών εάν χρειαστεί.

Σύντομα το υποβρύχιο ήταν ορατό από την θέση που βρισκόταν ο σταθμός διοικήσεως. Από τους πίνακες αναγνώρισης τουρκικών πλοίων διαπίστωσε ότι πρόκειται για το υποβρύχιο S -350 YLDIRAY , τύπος 209. Πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή δεν υπήρχε , όπως ενημερώθηκε από το κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού.

Τα παρατηρητήρια 6, 7 ,8,(νότια και νοτιοανατολικά ευρισκόμενα ) αναφέρουν ότι πλέει με πορεία λοξή (ζικ ζακ) προς τον όρμο Θόλου .

Ο Λοχαγός παίρνει στον ώμο του αντιαρματικό εκτοξευτήρα Α/Τ STRIM και διατάζει τον Πεζοναύτη Ιατρόπουλο Ευάγγελο, ειδικότητας Α/Τ STRIM, να πάρει 4 βλήματα μαζί του με την κατάλληλη συσκευασία μεταφοράς και κατευθύνονται σε σημείο ,μεταξύ του παρατηρητηρίου 5 και 6 και λίγα μέτρα από την ακτογραμμή (για να αυξηθεί το δραστικό βεληνεκές του αντιαρματικού , καθότι η αρχική θέση από την ακτή απείχε περίπου 400 μέτρα).

Το υποβρύχιο πλησίαζε διαρκώς προς τον Όρμο Θόλου. Διατάζει τον πολυβολητή με το πολυβόλο ΜΑG 7,62 ,Πεζοναύτη Μαυρωνά…

να εκτελέσει βολές 200 τροχιοδεικτικά φυσιγγίων (υπήρχαν δεσμίδες μόνον με τροχιοδεικτικά ) επί της γέφυρας του υποβρυχίου, σε ριπές των 2με 3 φυσιγγίων. Κλισιοσκόπιο 1600 μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι οι σφαίρες είναι ορατές και με γυμνό οφθαλμό ότι βρίσκουν στόχο το υποβρύχιο συνεχίζει τη κίνηση του(5 μίλια σε ανάδυση ανά ώρα).

Ο Λοχαγός δίνει διαταγή στο πολυβόλο να συνεχίσει τις βολές και με διατάζει τον πεζοναύτη Ιατρόπουλο, να τοποθετήσει βλήμα αντιαρματικό στον εκτοξευτή που ήδη έχει στον ώμο του και σκοπεύει τη γέφυρα του υποβρυχίου.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών πυροδοτεί το βλήμα , αλλά δεν βρίσκει στόχο διότι το υποβρύχιο ευρίσκεται οριακά εκτός βεληνεκούς του όπλου(1000 μέτρα) . Το υποβρύχιο αλλάζει πορεία κινούμενο προς ανατολικά (προς τουρκικές ακτές) και φαίνεται να αυξάνει ταχύτητα επιφανείας.

Στη συνέχεια διατάζει και το άλλο πολυβόλο από το παρατηρητήριο 3 , πεζοναύτη Βλάχο ,να αρχίσει να κάνει βολές όπως και αυτό του παρατηρητηρίου 5.

Ακολούθως διατάζει τον πεζοναύτη να ρίξει άλλο ένα βλήμα αντιαρματικό για εκφοβισμό , καθώς είναι φανερό ότι το υποβρύχιο προφανώς είναι πέραν του βεληνεκούς του όπλου.

Τα πολυβόλα συνεχίζουν να προσβάλουν τον στόχο και όταν αυτός έχει φθάσει πέραν των 2000 περίπου μέτρων δίδεται παύση πυρών. Συνολικά ερίφθησαν 2 αντιαρματικά βλήματα και 3000 σφαίρες...Το όλο συμβάν χρονικά διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

Του ζητήθηκαν ευθύνες από τους ιεραρχικά προϊσταμένους του , ζητήθηκε ακόμα και η άμεση αντικατάσταση του από το νησί. Ο Ταξίαρχος Χρονόπουλος  που ήταν Διοικητής στη Νήσο Κώ, που είχε την ευθύνη για το Φαρμακονήσι , 10 λεπτά μετά το συμβάν , ωρυόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λοχαγό λέγοντας του, πως είσαι μεθυσμένος λόγω Πάσχα και ότι δεν είσαι εκεί για να κάνεις τον Υπουργό εξωτερικών.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Λοχαγός αρνήθηκε την πρόταση της Ταξιαρχίας να ψήσουν αρνιά λόγω Πάσχα λέγοντας, ότι εμείς εδώ  είμαστε για να εκτελούμε την αποστολή μας και μόνον και όχι για διασκέδαση.

Την επομένη ημέρα(Δευτέρα του Πάσχα) επισκέφθηκε το νησί για να επιληφθεί του θέματος ο τότε Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος  Αρβανίτης ο οποίος αφού επέκρινε προφορικά τον Λοχαγό για την ενέργεια του αυτή, σε έντονο ύφος στο τέλος τον ρώτησε εάν ‘εχει καταλάβει το σφάλμα του για να λάβει την απάντηση

:’’Στρατηγέ εάν μπορούσα να δώ το όλο θέμα σφαιρικά όπως εσείς το βλέπετε, λόγω θέσεως και βαθμού, προφανώς να συμφωνούσα μαζί σας.

Όμως με το στενό πρίσμα του αξιωματικού των Πεζοναυτών που εγώ μπορώ να το δώ , θεωρώ ότι είναι θέμα ηθικής τάξης και ότι ορθά έπραξα. Με όλον τον σεβασμό , προς το πρόσωπο σας δεν είναι δυνατόν ως αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων να βλέπω κατάφωρες παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από Τουρκικά πλοία και να μένω αδρανής .

Δεν είναι δυνατόν απλά και μόνον να αναφέρω ιεραρχικά και να το αναγράφω στο ημερολόγιο του Φυλακίου.

Ακολούθως το Στρατηγός του είπε λυπάμαι πολύ, ο κ Αρχηγός του ΓΕΣ έχει διατάξει προανάκριση και σύντομα θα πάς Στρατοδικείο για την ενέργεια σου αυτή.

Το ΓΕΣ διέταξε προανάκριση για πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ,αλλά τελικά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Όπως πληροφορηθήκαμε την σταμάτησε ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης για ευνόητους λόγους .

Ο Λοχαγός Κολοκούρης επιστρέφοντας με τον Λόχο στη Μονάδα του μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ,υπέβαλε αναφορά για λόγους ευθιξίας για μετάθεση του εκτός Ειδικών Δυνάμεων , όπερ και εγένετο.

Δυστυχώς για αυτόν ο ήρωας πολεμιστής της Κύπρου Ταξίαρχος κ Γλεντζές Ηλίας , Διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μόλις είχε αποστρατευθεί και ο αντικαταστάτης του με κάθε αφορμή, έδειχνε την αντιπάθεια του προς τον Λοχαγό.

To Βράδυ που συνέβη το περιστατικό , 27 Απριλίου 1997 , τα κρατικά κανάλια τηλεόρασης είχαν ως θέμα ‘’Οι Τούρκοι προκαλούν και οι Έλληνες απαντούν , αναφέροντας το συμβάν ,λέγοντας όμως ότι έγιναν προειδοποιητικές βολές , κάτι που είναι αναληθές.

Αερομεταφορά των Πεζοναυτών κάπου στο Αιγαίο …Η Τουρκική Σημαία είναι λάφυρο από μια παρόμοια επιχείρηση

Σχόλιο: Μετά απο χρόνια και αφού κάποιοι  που δεν ήθελαν έναν ήρωα στα πόδια τους ,φρόντισαν και  αποστράτευσαν  με το Βαθμό του Συνταγματάρχη !!!τον Μαχητή  του Αιγαίου Κωσταντίνο  Κολοκούρη…

Αργότερα …Το ΥΠΕΘΑ και ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αφού μελέτησε τις Απόρρητες αναφορές κάλεσε στο γραφείο του τον Αξιωματικό και του ζήτησε να επανέλθει στο Στράτευμα !

Κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες έπεσαν οι υπογραφές ,αλλά η παραίτηση λόγου της Συμφωνίας των Πρεσπών του Πάνου Καμμένου απο την Κυβέρνηση ,πάγωσε το θέμα και κάποιοι άλλοι που ανέλαβαν μετά το έθεσαν στο Αρχείο !

Ο Κωσταντίνος Κολοκούρης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε σήμερα με τον βαθμού του Υποστρατήγου ε.α …Διοικητής Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν

Μακράν το καλύτερο βιογραφικό του Στρατηγού πια Κολοκούρη Κωσταντίνου απο κάποιους άλλους

Ενδεικτικά να  αναφέρουμε την θητεία του ως Διοικητής  της Δύναμης Ταγματάρχης στο Αφγανιστάν και μάλιστα δύο φορές ,όπου πήρε τα εύσημα απο τον Επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης

Επίσης Υπηρέτησε και ο Διοικητής  στην ΕΛΔΥΚΟ …Ενώ οι υπηρεσίες του στις Ελληνικές Μονάδες είναι υπεράνω κριτικές απο τις Αναφορές των προϊσταμένων Κλιμακίων !!

Υ.Γ  Τα επεισόδια που προηγήθηκαν με τους Τούρκους  στο Αιγαίο, είναι πολλά και θα τα δημοσιεύσουμε εν καιρώ

Πηγή ➤veteranos.gr

1 σχόλιο:

  1. Όταν έχουμε στρατιωτική ηγεσία που χέζεται πάνω της πιό πολύ από την πολιτική, τι το θέλουμε το στράτευμα;;;;Δυστυχώς οι ηγεσίες έχουν γίνει πιό πολιτικάντηδες κι από τους βουλευτές. Με τέτοια μυαλά ΕΔ δεν πολεμούν ούτε αμύνονται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή