Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Αυτοί είναι οι επτά συλληφθέντες που εξαπατούσαν ηλικιωμένους σε Αττική και ΠελοπόννησοΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοιΣτη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 7 ατόμων που αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στην Αττική και την Πελοπόννησο.


Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων και δη, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ και διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους:

ΣΙΣΚΟ Γεώργιο του Ελευθερίου και της Δήμητρας, γεν. την 07-12-1974 στην Αθήνα,


ΣΙΣΚΟ Ελευθέριο του Γεωργίου και της Θεοδώρας, γεν. την 12-01-1998 στην Αθήνα,


ΜΑΡΚΟΥ Ευθύμιο του Σπυρίδωνα και της Παναγιώτας, γεν. την 26-07-1980 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,


ΜΑΡΑΓΚΟ Αλέξανδρο του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. την 04-05-1971 στη Θεσσαλονίκη,


ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μαρία του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. την 23-03-1997 στην Αθήνα


ΣΤΡΑΤΗ Μαρία του Νικολάου και της Παρασκευής, γεν. την 23-08-1966 στη Θεσσαλονίκη και


ΛΑΠΑΤΟΥΡΑ Ελευθέριο – Βασίλειο του Πέτρου και της Όλγας, γεν. την 27-12-1996 στην Αθήνα.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και της ευχερέστερης πραγμάτωσης της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεων που διεπράχθησαν καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής των κατηγορουμένων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Πώς δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη έρευνα, που περιλάμβανε τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

υγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):


- χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους,.


- για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.


- έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.


- σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου