Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Κηφισιά: Καταδίκη για τον Ειδικό Φρουρό που πυροβόλησε θανάσιμα Ρομά σε απόπειρα αρπαγής 82χρονης εν οδώ για να της αποσπάσει χρήματα



ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ βετεράνοι ➤Το ΜΟΔ Αθηνών, για το περιστατικό του 2019 στην Κηφισιά επέβαλε επτά χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το Εφετείο, στον Ειδικό Φρουρό ο οποίος υπηρετεί στη ΔΙΑΣ

Αναβίωσε (22/02) στο ΜΟΔ Αθηνών η υπόθεση θανάσιμου τραυματισμού Ρομά στην Κηφισιά απο τα πυρά οπλου Ειδικού Φρουρού έκτος Υπηρεσίας σε απόπειρα αρπαγής 82χρονης γειτόνισσας του, ενώ είχε βγάλει βόλτα το σκύλο της. Οπως προέκυψε στη συνέχεια, απο την κατάθεση της υπεργηρης γυναίκας, οι Ρομα της ανέφεραν οτι η κόρη της, δικαιούται επιστροφή €2.000 και την έπεισαν οτι έπρεπε να τους καταβάλει €800 για να λάβει τα χρήματα. Με χρήση βίας, επιχείρησαν να την επιβιβάσουν στο αυτοκίνητο τους με σκοπό να προβεί σε ανάληψη απο ΑΤΜ της περιοχής και να την αποσπάσουν τα χρήματα

Ο 40χρονος-  σήμερα – Ειδικός Φρουρός καταδικάστηκε (22/02) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον 46χρονο σεσημασμένο Ρομά που ήταν συνεπιβάτης του οχήματος. Στο σκεπτικό της απόφασης κρίθηκε οτι ο κατηγορούμενος Ειδικός Φρουρός ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, ρίσκαρε τη ζωή του αλλά και τη ζωή του 4χρονου γιού του που βίωσε όλη τη καταδίωξη και τη συμπλοκή.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος Ειδικός Φρουρός ανέφερε οτι υπηρετεί 13 χρόνια, στην ομάδα ΔΙΑΣ, καθημερινά θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο προκειμένου να προστατεύει τους πολίτες.

«Δεν ήθελα να σκοτώσω. Προσπάθησα να ακινητοποιήσω τους δράστες που είχαν ήδη απαγάγει την ηλικιωμένη κυρία από την Κηφισιά την οποία και γνώριζα προσωπικά. Τους παρακολούθησα και επειδή με κατάλαβαν κινήθηκαν με υπερβολική ταχύτητα μέσα στην Κηφισιά προκαλώντας μάλιστα ατύχημα. Δεν σταμάτησαν και συνέχισαν την πορεία τους. Με οδήγησαν σε ένα απόμερο σημείο, σταμάτησαν το αυτοκίνητο… βγήκε ο οδηγός μέσα από αυτό και μου επιτέθηκε. Απέκρουσα την επίθεση και φώναζα στην ηλικιωμένη να βγει από το αμάξι για να τη σώσω, ήμουν μόνος, δεν μπορούσα να κάνω πολλά. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, πυροβόλησα προς τα λάστιχα για να μη διαφύγουν και να προλάβουν οι συνάδελφοι μου που είχα ειδοποιήσει, να συλλάβουν τους δράστες. Δυστυχώς, μια από τις βολίδες μου εξοστρακίστηκε και χτύπησε το θύμα. Συλλυπούμαι την οικογένεια του θύματος που άθελα μου χάθηκε η ζωή του, είμαι συντετριμμένος για αυτό το γεγονός» απολογήθηκε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Φρουρός. 


Για την υπόθεση στην οποία κατηγορείται, ο Ειδικός Φρουρός ανέφερε οτι λειτούργησε ως αστυνομικός και έπραξε αυτό για το οποίο έχει εκπαιδευτεί να κάνει, να προστατεύει τους πολίτες σε κίνδυνο ζωής. Ενημέρωσε τους συναδέλφους του ενω καταδίωξε τους δράστες και στην προσπάθεια του να σώσει την ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, τραυματίζοντας θανάσιμα τον – τότε- 36χρονο Ρομα δράστη.


Η υπεράσπιση στην ακροαματική διαδικασία,  με χρήση στοιχείου που περιλαμβάνεταινστη δικογραφία, οπως προέκυψε κατα την εξακρίβωση στοιχείων των δύο Ρομά ηλικίας 36 και 46ετων, διατηρούσαν Ποινικό Μητρώο και ήταν σεσημασμένοι, με το 36χρονο να έχει καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2009 και τον -τότε- 46χρονο συνεργό του να έχει απασχολήσει για ληστείες και απάτες.

Όπως έχει καταγραφεί στο ρεπορτάζ της εποχής του Nantiareport.gr, ο Ειδικός Φρουρός εκτος Υπηρεσίας (16/01 2019) επέστρεφε στο σπίτι, με τον – τοτε – 4χρονο γιο του στο όχημά του, στην περιοχή της Κηφισιάς οταν αντιλήφθηκε τις προθέσεις τριών Ρομά. Ο ίδιος επικοινώνησε με το Κέντρο, ενώ με το όχημά του στο οποίο επέβαινε ο- τοτε- 4χρονος γιος του, καταδίωξε το ύποπτο όχημα με τους Ρομά.

Στην προανακριτική απολογία του, ο Ειδικός Φρουρός, υποστήριξε οτι οι Ρομα τον απείλησαν με οπλο το οποίο έφεραν και ενήργησε πυρά ακινητοποίησης κι εκφοβισμού καθώς πυροβόλησε στα ελαστικά του οχήματος διαφυγής πέντε φορές με τους δράστες να διαφεύγουν. Όπως προέκυψε κατά την αυτοψία στο χώρο, ο Ειδικός Φρουρός πυροβόλησε τέσσερις φορές σε κενό τομέα για εκφοβισμό, καθώς προκλήθηκε συμπλοκή, μία βολίδα του όπλου του, έπληξε τον σεσημασμένο – τοτε – 36χρονο Ρομα. Στην αναστάτωση που επικράτησε ο 46χρονος Ρομά αναγκάστηκε να αποβιβάσει εν οδω και να εγκαταλείπουν την ηλικιωμένη.

Με ενημέρωση από ιδιωτικό Νοσοκομείο των Βορειων Προαστειων, προς την Άμεση Δραση τεσσερις ωρες μετα το ένοπλο επεισόδιο στην Κηφισιά, κλήθηκε η Ασφάλεια καθως είχε μεταφερθεί άνδρας Ρομα με σοβαρό τραύμα στην πλάτη από βολίδα όπλου, με τους γιατρούς να δηλώνουν το θάνατό του.

Το όχημα των Ρομα εντοπίσθηκε σε αναζητήσεις εγκαταλελειμμένο δυο ημερες αργότερα (18/01 2019) στη Μεταμόρφωση, με το Ρομά κάτοχο και κατά δήλωση οδηγό του οχήματος, να μεταβαίνει στην Ασφάλεια μετά από 40 ημέρες για κατάθεση.

Την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε το 1ο Τμήμα του ΥΔΕΖΙ- Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.


Πηγή ➤

2 σχόλια:

  1. Παρασημο επρεπε να δωσουν του αστυνομικου και οχι να τον τρεχουν στα δικαστηρια που υπεσπιστηκε αυτο που οριζει το καθηκον του, ντροπη τους...για αυτο εχουμε φτασει εδω που ειμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αστυνομία δρά βάσει νόμων. Γιά νά τού δοθεί παράσημο πρέπει νά υπάρχει νόμος πού νά επιτρέπει στόν αστυνόμο τήν χρήση τού υπηρεσιακού του όπλου. Τέτοιος νόμος στήν πράξη δέν υπάρχει. Αντιθέτως έχουν ψηφισθεί διατάξεις πού απαγορεύουν τήν χρήση τού υπηρεσιακού του όπλου.
      Τούς νόμους τούς ψηφίζουν οί βουλευτές. Τούς βουλευτές τούς εκλέγει ο λαός. Ερώτησις: Ποιός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος γιά τήν κατάντια τής Πατρίδας???

      Διαγραφή